Muž, který se vždy mýlí

22. 07. 2017 12:34:57
Možná jste ve veřejném prostoru zaznamenali texty a články pana Jiřího Pehe. Vyjadřuje se v podstatě k veškerému politickému dění jak k českým, evropským politickým událostem tak i k otázkám mezinárodního a globálního charakteru.

Pan Pehe se snaží odhadovat vývoj příštího dění. A mýlí se v podstatě ve všem. Mýlil se, když odhadoval, že po druhé válce v Iráku nedojde k destabilizaci širšího regionu v oblasti. Spletl se ve svém odhadu, když považoval za nemožné, aby v amerických prezidentských volbách zvítězil Donald Trump. Netrefil se ani ve své předpovědi v tom, že britský parlament neschválí Brexit. A dalo by se pokračovat dlouhou řadou dalších predikačních omylů.


Na tom není nic špatného. Mýliti se je lidské. Pan Jiří Pehe se ale snaží vystupovat a etablovat jako politolog. Politolog je společenskovědní odborník na politické souvislosti a události, který se snaží (nezaujatě) pomocí příslušné metodologie a analytických nástrojů případně kritického myšlení popsat politickou realitu. Nic z toho ale pan Pehe nepoužívá. Nevyužívá analýzy a kritické myšlení, má pouze silný názor a na základě toho staví své ve velké většině mylné předpovědi a vize.

Pan Pehe tedy není politolog, i když vystudoval politologii. Je a působí jako opinion-maker, tedy někdo kdo se snaží určovat a usměrňovat politické mínění veřejnosti. K tomu používá také svých chybných předpovědí.

Na tom opět není opět nic špatného. Ve veřejném prostoru působí mnoho lidí, kteří se snaží ovlivňovat mínění a to z různých důvodů. Nenazývají se ale politology. Jsou součástí politického marketingu jednotlivých politických zájmů a pracují pro různé politické strany. Pan Pehe ale vystupuje jako politolog, čímž se snaží veřejnosti vsugerovat, že vystupuje jako nestranný odborník a není součástí žádných zřetelně definovaných zájmů, které mají ovlivnit mínění veřejnosti.

V tom tkví základní manipulace pana Pehe. Lidé, kteří se o politiku zajímají hlouběji a zaregistrovali texty pana Pehe, samozřejmě pochopili, že tady něco základního nehraje a berou texty pana Pehe s rezervou případně s pobavením.

Proč píšu tento text? Pan Pehe mě osobně nechává chladným, je v podstatě myšlenkově nezajímavý a přistupuju k jeho názorům a vizionářským omylům s pobavením. Ale to jen do té míry, pokud nezačíná používat ve veřejném prostoru k prosazení svých zájmů a ovlivnění veřejnosti manipulace a nepravdy.

V názorovém okénku internetové televize DVTV pan Pehe tvrdí a základem jeho argumentace je, že "kvóty byly odhlasovány Evropskou radou, a staly se tak evropským zákonem". To je samozřejmě očividná a průhledná nepravda. Kvóty nebyly odhlasovány Evropskou radou aby se staly evropským zákonem. Po dotazu na pana Pehe, jestli nezná instituce EU, mi přišlo absurdní sdělení, že "průměrný Čech v tom má guláš", a kdyby napsal jakým způsobem k rozhodování došlo, měl by v tom guláš ještě větší, na podstatě to prý nic nemění, protože rozhodování v Radě ministrů a Evropské radě je stejné. Když pominu politologicky absurdní nepojem "průměrný Čech", tak pan Pehe použil opět nepravdu: k rozhodování v Radě ministrů a Evropské radě je zásadně jiné, kdy případné rozhodnutí Evropské rady by muselo být schváleno jednomyslně. Procesní pochybení při přijetí rozhodnutí je mimochodem jedním z argumentů slovenské žaloby.

V dnešní době, která je svým způsobem zlomová v tom, jakým způsobem se bude evropský vývoj v příštích letech ubírat, kdy by podle mého měla proběhnout široká otevřená společenská diskuze o vztahu k EU, o změnách které v ní během posledních let proběhly, o krizi legitimity evropských rozhodnutí, o krizi důvěry, o nevyváženosti sever-jih, o rozporu západ-východ, o demokratickém deficitu, o míře a cílech (necílech) integrace a to vše v souvislosti s českým i V4 přístupem, nestojí občané ČR panu Pehe za to, aby pojmenoval věci pravými jmény, vysvětloval procesy a vedl případně férovou diskuzi s veřejností bez manipulace a nepravd.

Autor: Vladimír Hrubeš | sobota 22.7.2017 12:34 | karma článku: 47.51 | přečteno: 7693x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 297 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 440 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 855 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 603 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4362

politická filozofie, historie, společnost

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...