Alberto Fujimori a Mario Vargas Llosa

12. 11. 2012 12:45:03
V roce se 1990 v prezidentských volbách v Peru střetli zemědělský inženýr a matematik japonského původu Alberto Fujimori, který překvapivě zvítězil nad peruánským spisovatelem Mariem Vargas Llosou.

Llosa prožil bouřlivý vnitřní politický vývoj plný zlomů a obratů i koketování s marxismem, kdy na prezidenta kandidoval jako liberální pravicový politik za liberální demokratický blok. V roce 2010 Llosa získal Nobelovu cenu za literaturu hodnotícím výrokem: "Za jeho zmapování struktur moci a jeho pronikavé zobrazování vzdoru, revolty a porážky jednotlivce". Llosův vůbec první román z roku 1966 Město a psi rozzuřil peruánské armádní důstojníky, kteří veřejně pálili jeho tisky. Možná vrchol jeho tvorby je experimentální formou psaný Zelený dům, kde interakcí příběhů mezi lidmi vrství i popisuje peruánskou realitu. Svůj život popsal ve skvělém částečně autobiografickém románu Zlobivá holka.

Před prezidentskými volbami nepříliš známý Fujimori získal rychlé sympatie voličů tím, že patřil k japonské menšině. Přebíral Peru na pokraji hospodářského a politického kolapsu. Guerillové hnutí Světlá stezka v té době ovládalo 19 z 24 departmentů Peru a hyperinflace činila neuvěřitelných 3399 %. Po svém zvolení zavedl radikální (neoliberální) tržní reformy: liberalizaci dovozu, zrušení dotační politiky, privatizaci státních podniků, omezení role státu ve všech ekonomických oblastech. Zavedl také tvrdý kurz vůči levicovým guerillovým skupinám. Podařilo se mu za cenu extrémního zvýšení nezaměstnanosti a podle mnohých velkého utrpení obyčejných Peruánců zastavit inflaci, částečně stabilizovat hospodářství a přilákat zahraniční investice. Válka proti povstalcům zase přinesla také mnohé oběti, které nepařili k povstalcům, ale k demokratické (a levicové) opozici. Byl dvakrát znovuzvolen v letech 1995 a 2000. Po třetím zvolení peruánským prezidentem byl obviněn nejprve z korupčních podvodů a poté i z porušování lidských práv při potlačování maoistického povstání, kdy se údajně na jeho přímý příkaz eskadry smrti La Colina podílely na hromadných masakrech a únosech a nezákonných zadržení nepohodlných osob. Fujimori v roce 2000 uprchl z Peru do Japonska, které ho odmítalo vydat, zatčen byl až v roce 2004 na základě mezinárodního zatykače v Chile a v roce 2007 byl vydán do Peru.

Po prohraných volbách se zklamaný Mario Vargas Llosa odstěhoval do Španělska, v roce 1994 získal Cervantesovu cenu - ocenění za španělsky psanou literaturu a v roce 2010 jeho osobitý literální styl získává už zmíněnou Nobelovu cenu za literaturu. V roce 2011 Llosa vydává zatím svůj poslední (politický) román Keltův sen o Brity popraveném diplomatovi a básníku Rogeru Casementovi, kde popisuje události od vykořisťování domorodců na kaučukových plantážích v Amazonii až po boj za irskou nezávislost.

Alberto Fujimori si v současné době odpykává trest, když byl v roce 2007 a 2009 odsouzen v Peru za zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování lidských práv, únosy a podíl na zabití, které mu celkem vynesly odnětí svobody na 25 let.

 

zdroje a další informace:

více o Albertu Fujimori 

více o Mario Vargas Llosovi 

recenze knihy Zlobivá holka 

informace o guerillovém hnutí Světlá stezka a dalších politických souvislostech v Peru 

současné Peru a prezidentské volby 

Autor: Vladimír Hrubeš | pondělí 12.11.2012 12:45 | karma článku: 12.67 | přečteno: 1031x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 185 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 593 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 525 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4362

politická filozofie, historie, společnost

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...